Oficiálny nudistický/naturistický kemp na Slovensku - Výzva

Pridal/a Lukyno7777 dňa

Takže leto je za nami, hlavne pre nás na severovýchode:( no s tým nič nespravíme. Počas leta som si overil pár vecí: na východe Slovenska je v horúce, slnečné dni na pláži na Domaši, či Bukovci dosť veľa ľudí. No v zamračené a chladnejšie dni je počet ľudí na pláži omnoho menší, dokonca niekedy nulový. Dokonca aj v Česku to nie je iné, keďže sme boli s priateľkou 3.9.2023 na poslednej akcií tohto roku zvanej " Naturistické Kozlovice"  na ktorej sme boli IBA MY DVAJA a samozrejme oblečená pani, ktorej sme platili vstupné. Nebolo ani veľmi chladno a aj slnko občas svietilo, no nebol tam okrem nás NIKTO! A to ma úplne dorazilo: akcia, ktorá sa koná už roky, na stránke naturista.cz je prezentovaná ako jedna z najznámejších naturistických akcií v Česku. No avšak najskôr len kvôli chladnejšiemu počasiu tam nikto neprišiel!! A to bola pre mňa posledná kvapka, pretože som osobne bol už na pláži aj v Antošoviciach v Česku, v Bratislave na Zlatých pieskoch, v Čunove pri jazere, na pláži Point 40 pri Dunajskej Lužnej, v Štúrove na nudapláži v aquaparku a veľmi často chodím na nudapláž na Domašu a občas, keď zvýšia peniaze aj na Bukovec pri Košiciach, no aj na pláži v Prešove pri riečke Delňa som chodil, a už len z počtu ľudí, ktorých som na týchto plážach stretával usudzujem, že je dosť veľa ľudí, ktorí tam sú, to znamená, že je ľudí, čo praktizujú nudizmus naozaj veľa, no kam sa podejú, keď príde zima? To im naozaj stačí byť nudistom len pár dní cez leto? To som snáď jediný, čo by chcel praktizovať nudizmus aj v zime a nebyť pri tom otužilec, alebo bohatý návštevník sáun? Preto týmto vyzývam všetkých, ktorí by chceli, aby na Slovensku vznikol oficiálny nudisticko-naturistický kemp, či kúpalisko, či krytá plaváreň, alebo hocičo, kde by sa mohli ľudia, ktorí chcú praktizovať nudizmus aj počas chladného počasia stretávať a vytvoriť tak oficiálnu komunitu, ktorá bude skutočnou organizáciou, ktorá sa bude vedieť prezentovať a starať sa o nudizmus na Slovensku, aby mi napísali. Ja som na 100% presvedčený, že chcem na Slovensku takúto inštitúciu vybudovať, no sám to nedokážem a preto potrebujem vašu pomoc!

Najprv by som chcel zistiť, kto to s nudizmom a naturizmom myslí naozaj vážne, to znamená, že by na také oficiálne miesto chodil pravidelne a bol by ochotný aj zaplatiť vstupné, ktoré by bolo najnižšie, aké by bolo možné na chod takéhoto zariadenia. Ja to nechcem robiť pre peniaze, aby som si na tom "namastil kapsu" ale preto, že milujem tento spôsob života a chcem šíriť  pozitívne posolstvo o tom, že je nudizmus a naturizmus normálna a dokonca aj zdraviu a mysli prospešná vec, preto by som sa vždy smažil udržať ceny na najnižšej možnej miere. Od vás milí nudisti a naturisti by som v prvej fáze chcel len pravdivé základné informácie, aby som vôbec vedel, či sa niečo také vôbec na Slovensku oplatí založiť a či o to bude dostatočný záujem, preto potrebujem:

1. Vedieť, či by ste boli ochotní takéto zariadenie vôbec navštevovať a boli aj ochotní platiť vstupné, ktoré by bolo iba na skutočné výdavky spojené s prevádzkou tohto zariadenia.

2. Kraj, alebo aj mesto, v ktorom by ste boli ochotní navštevovať takéto zariadenie pravidelne (nie iba pár krát v lete, ale bežne, ako napríklad krytú plaváreň, či saunu alebo hocijakú inú záujmovú aktivitu ako športovú halu, bar, kino, krčmu proste obľúbené miesto, kde by ste sa radi vracali)

3. Kto ste. Muž, žena, či pár alebo rodina, aby som vedel, aká skupina ľudí by sa tam vytvorila, aby sme vedeli, čo všetko tam bude potrebné: napríklad, mužské a ženské WC oddelené, alebo tam bude možno tak málo žien, že ženské WC nebude skoro nikdy využívané, to isté aj sprchy - je zbytočné vybudovať niečo, čo bude v podstate zbytočné, veď už som videl "verejné" WC napríklad v nemocnici v Prešove, kde je len jedno WC pre obe pohlavia, proste sa človek na záchode zamkne a až potom tam môže vojsť iný človek, preto je jedno, či tam bude muž, alebo žena, aj napríklad vo vlakoch to je rovnaké. A sprchy by mohli fungovať na rovnakom princípe a podobne.

To by malo na začiatok stačiť, aby som si vedel vytvoriť obraz o tom, či sa mi vôbec niečo také oplatí vybudovať u nás na Slovensku.

P.S. Nemusíte mi odpovedať tu, môžete mi napísať aj na môj osobný Facebook účet Lukáš Myš. 

P.P.S. Môžete ma kontaktovať aj ohľadom otázok týkajúcich sa všetkého, čo by ste o tomto mojom nápade chceli vedieť.

Tak zatiaľ mi napísal len jeden pán z Bratislavy, čiže neviem, či o to nikto iní nemá záujem, alebo je chyba niekde inde, no aspoň napíšem o sebe a tým dám aj príklad, čo by som od vás požadoval:

1. Určite by som takéto zariadenie veľmi rád navštevoval pravidelne a určite by mi nevadilo platiť rozumné vstupné, aby mohlo takéto zariadenie fungovať.

2. Tak kraj by som zatiaľ preferoval Prešovský, najlepšie niekde v Prešove, alebo jeho blízkom okolí, keďže do Prešova chodím aj teraz pravidelne.

3. Chodili by sme tam dvaja, ja a moja snúbenica, skoro všade chodíme spolu a obaja obľubujeme nudizmus.

Niečo podobné by som potreboval aj od vás, aby som si mohol urobiť aspoň základnú analýzu.

1. Určite by sme takéto zariadenie veľmi radi navštevovali pravidelne a určite by nám nevadilo platiť rozumné vstupné, aby mohlo takéto zariadenie fungovať. Vedeli by sme zlanáriť aj ďalšie dva páry známych, ktorí by o takýto relax mali záujem.

2. Kraj by sme preferovali Východoslovenský, príp. Stredoslovenský južne od Zvolena.

3. Chodili by sme tam min. dvaja, ja a moja manželka, prípadne  aj viac známich, ktorí tiež obľubujú nudizmus.

1. Určite je takéto zariadenie prínosom. Pre mňa osobne a pár známych, určite. Vstupné nie je problém.

2. Preferencia Žilinského kraja.

3. Chodil by som tam minimálne Ja sám

Pozn.: Dnes je skrátka problém sa organizovať. Ja nerozumiem ale úplne že prečo. Najskôr tá pohodlná doba

Vytvoriť takýto kemp na Slovensku je výborný nápad lebo je to niečo čo tu chýba a pomohlo by to aj rozvoju naturizmu na Slovensku . Preferoval by som Prešov a okolie osobne poznám viacero zanietenych naturistov čo navštevujú fkk Delňa v Prešove prípadne Bukovec pri Košiciach . Nie každý pozná stránky asn pokúsim sa osloviť ľudí osobné aby sa to dostalo do povedomia väčšej skupiny naturistov 

No mne v prvom rade ide o to, aby som zistil, či je vôbec dostatočný počet ľudí, čo by takéto miesto navštevovali a ak by sa ukázalo, že áno, tak potom chcem dať dokopy ľudí, ktorý by mi pomohli s takýmito problémami: legislatíva, prípadne stavebné povolenie, úver, prezentácia... No dúfam, že keď je "oficiálnu" nudapláž možné založiť v okolitých štátoch, tak sa to bude dať aj na Slovensku. V podstate aj o to mi ide, že možno je založenie takého miesta na Slovensku problém, preto žiadne nie je, no ešte by som chcel napísať aj tým ľudom, čo mali nudistický kemp na strednom Slovensku, prečo z neho urobili obyčajný kemp, či išlo o nezáujem zo strany návštevníkov, alebo im "plavkový" kemp vynáša viac peňazí. No som v kontakte z pánom z BA, s ktorým si mám dnes o 19:00 volať cez Whatsapp, kvôli tomu, že on v minulosti organizoval nudistické akcie v BA: prenajali si nejaké kúpalisko na pár hodín bezplavkového plávania, no ľudia tam vraj prestali chodiť, tak by som chcel zistiť informácie ako by sa niečo také dalo znova rozbehnúť, potom dám vedieť, ako to dopadlo. 

P.S. Vďaka Bratislavský kraj ;)

Tak sme si s tým pánom z BA písali, no písal, že on skúšal robiť aj nudistické plávanie priamo v BA, no prišlo len asi 5 ľudí a pritom na nudapláži bolo plno ľudí, tak nevedel, prečo to tak dopadlo. Písal mi aj, že sa mám kontaktovať s majiteľmi bývalého nudistického kempu Dobrá lúka, že on im v začiatkoch pomáhal, tak to budem musieť urobiť ako ďalší krok. Spýtam sa ich hlavne, prečo nudizmus vo svojom kempe zrušili a hlavne či ho zrušili úplne + ďalšie informácie, kedže oni s tým na Slovensku majú asi najväčšie skúsenosti. Tak uvidím, čo sa dozviem.

Takže podľa toho, čo som zistil, majitelia Dobrej Lúky prešli na oblečenie vraj kvôli tomu, aby prežili v dobe covidu a už tak očividne ostali, aby sa vyhli dalším zlým časom. S toho mi vyplýva, že o nudizmus možno nebol malý záujem, len prišli zlé časy. Tak som im napísal na facebookovú stránku ich kempu pre "oblečených" Modrá Farma a uvidím, či a čo mi napíšu a budem vás informovať ;)

Ahoj Lukyno,

presne nad touto temou som sa zamyslal posledne dni, aj som sa chystal spytat sa tu na fore, kde sa naturisti stretavate pocas jesene-zimy-jari, ked uz/este nie je pocasie na navstevu oficialnych plazi. Ako zacinajuci naturista, by som sa rad pridal a stretaval ludi rovnakeho zaujmu. 

My ako manzelia mame zalubu vo wellnesovani, ale podla mna ani rezervovat nejaky bar ako uzavreta skupina by nam nerobil problem. Kino si uz predstavit neviem. Mozno nejaky bowling/biliard bar. Akurat netusim ako by na nieco take reagovala obsluha :).

K tvojim otazkam:

1. Rad by som taketo zariadenie navstevoval, rozumne vstupne nie je problem.

2. Preferovana oblast je KE, KS, PO, TV, MI a tak podobne, avsak nemame problem aj na liptov/juh vychodneho slovenska(roznava, lucenec), sever vychodneho slovenska.

3. Sme manzelia (a mame aj mensie 5r dieta). S manzelkou som sa este o tomto nerozpraval, ale myslim, ze by s tym az taky problem nemala. Ale tak minimalne ja by som sa rad pridal.

Takže po dlhšej dobe aktualizujem čo sa deje:

Zatiaľ sa mi ozvalo len pár ľudí, tí majitelia bývalého nudistického kempu Dobrá Lúka so mnou zatiaľ len píšu ale skúšame sa dohodnúť aj na osobnom stretnutí. O tých wellness večeroch v aquaparku Senec som našiel len reklamy, no nie skúsenosti niekoho, čo tam už bol. Ja na to nemám, aby som si to išiel sám overiť (ide hlavne o vzdialenosť). Rozmýšľal som aj nad kontaktovaním aquaparku Senec ohľadom skúseností a možnou spolupráce, no neviem, ako to dopadne, no zatiaľ sa to rozbieha veľmi pomaly.

Pridavam hlas taktiez za vychod. Rodina s troma detmi (8,6,4). Bezplavkove kupanie, opalovanie, saunovanie je pre nas super, ale bowling niekde v bare, to uz asi nie :) V lete pravidelne chodime do HR do Koversady, tam sa do interierov (obchod, restauracia...) taktiez vsetci obliekaju.  V zime chodime pravidelne do wellnesu do Thermal parku Sirava, tam s nahotou nema nik problem, aj ked vacsina ludi je v plachte, co nam je v podstate jedno, kedze tam nechodime nikoho obzerat. O tyzden ideme prvy krat skusit Noc saunovych ritualov do Besenovej, tak uvidime, ako to vyzera tam. 

V senci ja kazdu zimu uz niekolko rokov piatky a soboty nocne kupnie - wellnes vecer, vstupne sice vyrastlo dost vysoko ale je to tam plne a super. My sme boli aj na Silvestrovskom nocnom kupani, bud chodia ludia nahy aj v okoli bazenov a saun, alebo v zupanok - zvacsa aj tak rozopnutych a do vody samozrejme holi... V saunach je to pol na pol, niekto v plachte, niekto holy... Viac naturisticke uz to nebude asi aj z dovodu ze ked vyleziete z bazena je z zime zima, preto tie zupany :) len skoda ze je to jedine zariadenie takehoto typu v okoli

Ďakujem za informáciu :) No škoda toho vysokého vstupného :( No aj tak je teraz pre mňa divné, že na takúto akciu, aj keď je podľa vašich slov dosť drahé vstupné, príde veľa ľudí. Ja mám informácie od pána, čo organizoval nahé kúpanie, ktoré ani nebolo drahé (rozpočítalo sa na každého) tak tam ľudia prestali chodiť. Takže stále nechápem, kde je problém. Prečo niekde príde plno ľudí a inde sa nenájde skoro nikto, čo by prišiel? Jediné, čo ma napadá je, že asi tam kde chodí viac ľudí sa deje niečo, čo ich tam znova a znova priťahuje a láka, aby tam chodili, no netuším čo. Takže ak by mal niekto informácie z rôznych nudistických zariadení aj zo sveta, tak by tu mohol napísať jeho názor, kde na akej pláži, kempe, či inom mieste pre nudistov mu bolo najlepšie a prečo. Lebo až keď odhalíme úspech nudizmu v zahraničí, dokážeme ho preniesť aj k nám na Slovensko. Alebo sa možno dozvieme, prečo to u nás fungovať nemôže a môžeme to napraviť, proste budeme vedieť pravdu.

Zdravim Lukyno, 

polozil si nejake otazky, tak napisem moj pohlad. Prosim ber ho ako striktne subjektivnu vec. 

Ty chces zriadit nejaky nudisticky kemp. Tym oslovis len ludi ktori musia mat radi kempovanie, maju radi nudizmus a zaroven toto pre nich bude mat vyssiu hodnotu ako ist niekam inam (napr k moru alebo do Tatier). Vsetky tieto poziadavky na tvojich potencialnych klientov su velmi silne, nie velka cast populacie vlastne kempuje, a este mensia cast su zanieteny nudisti (myslim si ze je velmi ine ist na par hodin na plaz ako byt par dni nahy v kempe), a konkurencia ostatnych moznosti co s casom a peniazmi ludia mozu robit je vzdy obrovska. Tym padom oslovis, prst do vetra, menej nez jedneho z 10 000 ludi.  Co pri vacsich krajinach s populaciou viac inklinujucou k nudizmu mozno staci, u nas si myslim ze je nazatial na nieco taketo prilis maly dopyt, minimalne od domacich hosti. To iste mas aj s tym nahym plavanim, ludi co aktivne a pravidelne plavaju, este su aj nudisti a maju moznost prist niekam na konkretny cas a miesto bude velmi malo. Par desiatok ludi na vyskusanie ako novinku sa zaiste vzdy najde, ale tam to asi bude koncit. 

Z psychologickeho pohladu by ma celkom zaujimalo ako by sa naplnil Sai welness v pripade ze by zorganizoval vyslovene nudisticky vecer. Moje ocakavanie je ze by to nebol dlhodobo uspesny event. Hlavny rozdiel vidim v tom ze napriklad moja partnerka pojde rada do welnessu, nevadia jej nahi ludia okolo, ale sama plachtu na dlho neodlozi, tym padom by na nudisticky vecer neprisla. A toto si myslim ze je pripad vacsiny ludi. Ze obcasna nahota je uplne ok a fajn, ale podvedomo sa nestotoznuju s tym ze by boli nudisti a preto radsej pojdu niekam inam ako na nudisticky event ci pobyt. Sai welness vecery sa vypredaju, lebo nevyzaduju nahotu a tym padom oslovia nasobne vacsi pocet ludi kedze nahotu len dovoluju/toleruju. Taktiez si treba uvedomit ze tieto vecery su aj pre Sai Welness len doplnkom (par desiatok noci do roka) a ak by tento welness nebol sucastou aquaparku a nefungoval aj v standarnom welnness mode pocas normalnych dni, tak ekonomicky neprezije. 

Ak chces nejaku radu, tak mozes porozmyslat nad kempom s nudistickym arealom. Ako to mal (popripade ma?) Vadas Sturovo, je to velke kupalisko pre vsetkych s jednym oddelenym bazenom pre nudistov. Popripade by bolo treba popremyslat ako pritiahnut nemeckych ci francuzskych nudistov, tych bude dost. 

Snad som prilis nedemotivoval, vsak pred 20 rokmi by som zaiste neodporucal nikomu zriadit ani socialne siete :) Kym naozaj nieco nevyskusas, nikdy nevies. A nielen pri podnikani, proste treba niekedy do hmly skocit a az potom sa da uvidiet ci pristanes vo vate alebo na betone ;)

Áno, chápem vaše argumenty a stotožňujem sa s nimi. Veď aj pre to, som vytvoril túto tému, hlavne aby som zistil, aký je záujem a stále to vyzerá tak, ako píšete: na Slovensku a asi aj v Česku sú ľudia, čo občas využijú byť nahí, no neláka ich to natoľko, aby boli zanietený nudisti :( Je to škoda, že nás zanietených nudistov je u nás a v Česku tak málo :( No stále som sa nevzdal toho nápadu, aby som dokázal urobiť niečo, čo by bolo udržateľné a pre nudistov. P.S. Mne nešlo len o "kemp", len som nevedel, ako nazvať niečo fyzické, kde by mohli ľudia tráviť čas nahí, môže to byť krytý bazén, klubovňa, športový areál, fitnes, spoločenská miestnosť s nejakým biliardový stôl na kulečník, vírivkou, tv a podobným vybavením , proste niečo, pri čom by človek mohol byť nahý. Možno som jediný, no ja sa nahý cítim veľmi dobre v podstate pri všetkom, kedy sa dá byť nahý a myslel som si, že nájdem podobných ľudí, ako som ja, no najskôr na Slovensku a Česku takí nie sú... no ako som písal, stále sa budem snažiť nájsť spôsob, ako zviditeľniť a zatraktívniť nudizmus na Slovensku aj v Česku!  

Ahoj Lukyno

vážim si každú snahu, ale obávam sa, že Tvoja dobre mienená snaha nebude v dohľadnej dobe úspešná. Prosím neber moju kritiku osobne, ani ako nejaký útok. Snažím sa skôr dať realistický pohľad na niečo, čo podľa mňa vidíš príliš idealisticky, lebo si pre to zapálený (čo je super a kiež by bolo ľudí ako si ty ešte viac).

To čo vidím ako slabiny z biznis hľadiska:

  • Každý aktivita musí mať človeka, ktorý daný projekt jasne vedie a je za neho zodpovedný. Zatiaľ mám pocit, že hľadáš "komisiu" ľudí, ktorá by tú zodpovednosť prevzala. Bohužiaľ, komisia nikdy nič nespraví, len bude donekonečna rokovať a rokovať až kým sa neurokuje do bezvedomia ;-).
  • Nepredstavil si žiadnu finančnú predstavu toho, do čoho sa chceš pustiť. Proste odhad koľko to bude stáť rádovo na prevádzku, koľko ľudí odhaduješ, že by si vedel mať v priemere v lete, v zime, cez týždeň, cez víkendy, ... Je možné, že už takýto odhad by ti napovedal, ako na tom si. A či je to konkurenčné oproti existujúcim možnostiam.
  • Nie je možné sa ľudí pýtať, či o niečo majú záujem, ak im nevieš povedať ani orientačnú cenu. Je rozdiel, či ma pobyt v kempe bude stáť 10eur na deň, alebo 100eur na deň. Akákoľvek odpoveď ktorú si zatiaľ dostal je teda takmer bezcenná. Resp. ak by ľudia vedeli cenu, mohol by si dostať úplne iné odpovede.
  • Kemp je pomerne veľký cieľ. Zatiaľ si nespomínal, že by si si takýmito náročnými projektmi mal skúsenosť (riadenie firmy s nejakými zamestnancami, ideálne v oblasti cestovného ruchu,  príprava úspešného podnikateľského zámeru pre banku, ...). Nemyslím si, že tu presvedčíš ľudí, aby sa s tebou do toho pustili s vlastnými peniazmi.

To čo vidím ako slabiny z osobného hľadiska:

  • Nudizmus a nahotu mám rád, ale to neznamená, že keď ma prídu domov navštíviť priatelia ktorí sú tiež nudisti, tak sa budeme vyzliekať dohola. Nudizmus je v mojom ponímaní sloboda byť nahý tam kde je to prirodzené a kde to uľahčuje život - pri vode, pri práci v záhrade, pri čítaní na balkóne, ... ale necítim potrebu byť nahý keď niekde hrám kolky v januári ;-).
  • V práci si značím dovolenku niekoľko týždňov dopredu. Predstava, že si svoju dovolenku v nudistickom kempe objednám na mieste, kde nemám garanciu dobrého počasia ma desí. Sedieť holý v chatke/stane a pozerať ako vonku prší 7 dní v kuse nie je riziko, ktoré som ochotný podstúpiť. To môžem byť v normálnom kempe za podobnú cenu a môžem si vybrať miesto, kde je čo robiť aj v zlom počasí. Dovolenky mám obmedzený počet a je pre mňa vzácna.
  • Existuje dôvod, prečo sa ľudia chodia lyžovať do Álp a opaľovať do Chorvátska. Stredisko na Slovensku ktoré musí zohrievať vodu, vyrábať sneh, ... nikdy nebude vedieť cenou konkurovať miestam, kde sú tieto veci garantované zadarmo počasím.

Čo by som ti poradil?

  • Teplé obdobie - Skús miesto kempu spraviť naturistický víkend na nejakej chate či penzióne. Porozmýšľaj o cene, ktorá by podľa teba bola primeraná, nájdi objekt ktorý si vieš prenajať a má dostatok súkromia. Moje odporúčanie pre začiatok je niečo pre cca 15-20 ľudí (na prvý krát možno aj menej, podľa toho ako si trúfaš), to je množstvo, ktoré by sa ti mohlo podariť. Porozmýšľaj aj o tom, čo tam budete robiť a samozrejme, aj to, čo sa tam bude diať ak bude zlé počasie.
  • Studené obdobie - Nájdi saunu v svojom okolí a pár ľudí, ktorí by tam radi chodili. Je množstvo saun, ktoré sa dajú rezervovať pre uzavretú skupinu ľudí. Myslím, že skupina 8-16 ľudí by nemal byť problém. Stretávajte sa pravidelne (raz za mesiac, raz za dva týždne, ... to je na vás). Síce takmer každá sauna na Slovensku nemá problems nahotou (niektoré to dokonca vyžadujú), ale ak budete uzavretá spoločnosť, lepšie sa porozprávate.
  • Naberaj skúsenosti, rozprávaj sa s ľuďmi. Osobne, nie cez net, lebo osobne sú ľudia realistickejší v svojich sľuboch ;-).
  • Staň sa aktívnym členom nejakej partie ktorá sa stretáva na FKK pláži, prípadne založ nejakú tam kde to máš blízko. Viem, že si pozrel viac pláži, dokonca som ťa videl aj na Bukovci. Nájdi si nejakú obľúbenú a venuj čas jej rozvoju. Pomôže ti to lepšie spoznať ako zmýšľajú iní naturisti, ich očakávania, kam chodia na dovolenky, prečo,... A tiež tam získaš priateľov pre saunovanie v zime.
  • Ak budeš mať skúsenosti s chatami, saunovaním a vytvoríš okolo seba partiu, začni pozerať k vyšším métam. Trebárs dohodnúť naturistický večer v niektorom z menších akvaparkov.
  • A to čomu by som sa vyhol? Naznačovať, že ľudia, ktorí nezdieľajú tvoje nadšenie a pohľad na to, čo sa dá/nedá na Slovensku majú radi nahotu menej ako ti, alebo sú menší naturisti, ... Viem, že to tak nemyslíš, ale občas to tak vyznie ;-)

Ale hlavne ti prajem veľa dobrých nápadov, entuziazmu a aby sa ti to všetko podarilo rozbehnúť tak ako by si si prial. A ak by som sa mýlil, a kemp otvoríš už budúci rok, budem len rád ;-).

Matúš

Ďakujem Matúš za rozsiahlu odpoveď aj rady. Viem, že je to tak ako píšeš, len som si to chcel overiť naisto, preto som aj vytvoril túto tému. Samozrejme že viem, že tam kde je teplo celý rok môže nudapláž fungovať tiež celý rok a náklady na jej prevádzku budú minimálne, to je logické. Ja som od tohto očakával, že možno nájdem ľudí, ktorí by tiež niečo také chceli vytvoriť, mali by svoje nápady, ako to urobiť a dali by sme hlavy dokopy a dokázali niečo spoločnými silami vybudovať. S priateľkou sme dosť málo komunikatívni a ťažko nadväzujeme nové priateľstvá, preto som hľadal hlavne "spolupracovníkov", čiže ľudí, čo by si chceli nudizmus nie len užívať, ale aj aktívne preňho niečo robiť a popritom aj zarobiť za svoju snahu nejaké peniaze. A ak by z toho boli peniaze, dalo by sa za nich do toho viac investovať a časom to zveľaďovať. Napríklad sa mi veľmi páči, čo ste vybudovali na Bukovci, a preto mi je dosť ľúto, že ste za to v podstate nič nedostali a dali ste do toho svoj čas a očividne aj peniaze. Preto by podľa mňa bolo spravodlivé, ak by ste za svoju námahu a čas aj dostali patričnú odmenu, vzhľadom na to, že tam môže prísť hocikto a zadarmo. Napríklad som počul o pláži v Česku, ktorá je oplotená a vyberá sa vstupné, nejaké dve eurá (v prepočte z Kč) ale človek vie, že tam nemôže "zablúdiť" hocikto a aj prostredie, ktoré sa tam vytvorí je chránené od vandalov, či zlodejov. A ak by tých peňazí bolo dosť, tak by sa aj pláž mohla zveľaďovať a možno aj rozširovať a potom by sa stala aj známejšia a mohla by ďalej "rásť". Napríklad na Bukovci nám s priateľkou dosť vadí absencia reálneho záchodu, či napríklad stánku s občerstvením, v podstate aby to vyzeralo ako na plavkovom kúpalisku, lenže bez plaviek ;) To je aj jedna z možností s ktorou som rátal a to mať nejaké kryté kúpalisko, kde by mohli byť nudistické dni, prípadne by mohlo platiť pravidlo "oblečenie voliteľné", v podstate ako v saunách, lenže sauny sú dosť drahé, no vstupné na kryté kúpalisko je o dosť lacnejšie. Na nudapláži sa cítim skvelo, rád by som sa tak cítil každý deň, no kvôli počasiu to nejde, preto by som chcel niečo ako "nudapláž pod strechou", ako je na určitých kúpaliskách v Česku. A na takomto kúpalisku by mohlo byť aj niečo ako oficiálne sídlo nudizmu na Slovensku a aj by poskytovalo informácie o nudizme. Zabezpečovalo by aj propagáciu nudizmu nejakými akciami, či zlepšovaním povedomia o skutočnom nudizme, proste aby ľudia začali aj na Slovensku vnímať nudizmus, ako normálnu vec, ktorá môže mnohými spôsobmi pomôcť človeku. Na začiatok by sa mohlo aj prenajať nejaké kúpalisko, kde by sme sa stretli všetci nudisti zo Slovenska, ale kde? Aj preto som vytváral tento článok, aby som zistil, kde na Slovensku žije najväčší počet aktívnych nudistov, aby som vedel, v akom meste by bolo najlepšie zorganizovať takéto nahé plávanie. No ja viem do toho vložiť seba a moje nápady a odhodlanie, no po finančnej a administratívnej stránke by som potreboval pomoc. Veď by sa dalo začať v tom najmenšom, čiže by som chcel osloviť všetkých nudistov, ktorí by sa chceli aspoň porozprávať o možnosti aspoň prenajatia nejakého krytého bazénu, aby sa vedelo, či by vôbec bol záujem o pár hodín nahého plávania a hlavne kde. A ak by sa náhodou ozvalo dosť ľudí, tak by sa s tým dalo niečo urobiť. Ja osobne mám hlavne v zime veľmi málo nudistického vyžitia, preto by som to chcel zmeniť, no možno som sám a vy ostatní takýto deficit v zime nepociťujete. Možno máte dosť nudizmu doma, alebo máte možnosti na jeho realizáciu vo svojom okolí, no ja som chcel nájsť ľudí, ktorí majú taktiež pocit, že by chceli byť nudistami častejšie, ako môžu teraz. Takže uvidím, kto mi tu napíše, že by chcel začať aspoň v malom (prenajatie nejakého krytého bazénu, či aspoň o to mať záujem), inak to asi nebudem môcť rozbehnúť, tak, ako som chcel, no budem si musieť  hľadať inú cestu, k tomu, aby som mohol praktizovať nudizmus tak často, ako by som chcel.

Ahoj Lukyno,

ešte krátka reakcia k tvojej odpovedi

  1. Bukovec - Áno, dali sme do toho niekoľko stoviek eur, ale nie je to tak, že by sme za to nič nedostali. Máme za to skvelú nudapláž. ;-). Sú to super investované peniaze s obrovským výnosom.
  2. Kúpanie naholo - Pozri si cenník za prenájom kúpalísk tu v KE. Vždy si musíš prenajať komplet celý priestor (nedá sa byť v 4 dráhach nudisti, v 4 plavkáči). Bývalé ČH-čko máš tak na hodinu za 200EUR cez týždeň, 250 cez víkend. Tak ak beriem, že ľudia dajú na hodinu max 5 eur (niekto 10, ale nepočítal by som s tým), tak by si musel nájsť 40 ľudí čo by prišli naraz. To momentálne nie je reálne. Takže by si na tom prerobil aj gate ;-).
  3. Kľudne prilož ruky k niečom čo existuje blízko miesta kde bývaš, na Bukovci alebo inde. Ochotná ruka je všade vítaná.
  4. Spoznáš sa z ľuďmi, kľudne si dohodnite chatu, vyskúšaj či to je také aké čakáš. A ak sa ti zapáči, začni ju robiť pravidelne. A ak to  na prvý krát nebude ono, najprv nájdi ako tie chaty robiť tak aby boli teba ako aj iných ľudí a potom keď to budeš mať zabehnuté, môžeš ich postupne zväčšovať a sám uvidíš, kam až sa bude dať rásť. Rátaj s tým, že na tých chatách tiež niečo prerobíš, v ideálnom prípade sa ti zaplatia náklady. Navyše, ak by si si vyrátal čo i lne 10 eur zisku za svoju prácu, spoznáš čo je závisť. Zisk môžeš mať, ak budeš firma, ale nie kým to robíš pre kamarátov.
  5. Porovnávať ČR a SR je chyba, Tu je iná mentalita, nie sme zvyknutý za čokoľvek platiť ak sa to dá robiť o 5 metrov ďalej zadarmo (lebo tak to bude, ak spravíš nudapláž, tak ľudia budú zvyknutí na naháčov, a je im jedno z ktorej strany plota vyplávajú :-D.

Ak by si sa teraz nakoniec nepustil do ničoho, nič sa nedeje. Možno raz príde doba, ked budeš mať potrebnú samovražednú odvahu a chuť ;-). Bez toho to nepôjde...

Držím palce!!
Matúš

Ďakujem Matúš, vidno že s tým máš skúsenosti. Ja som si práve to čo ty hovoríš aj sám myslel, no keď to mám teraz aj overené od iných, viem, že som si myslel správne. Takže v podstate na Slovensku môže človek buď robiť niečo zadarmo a mať z toho dobrý pocit a zaňho v podstate platiť sám, alebo mať podobne zmýšľajúcich kamarátov, ktorí by sa na to zložili a nemali by zisk, ale ani stratu. Viem, že v ČR je to iné, takže vidím, že ak by som chcel niečo riešiť s nudizmom na oficiálnej úrovni, musím s tým ísť do Česka. Je to škoda, no na boj s veternými mlynmi nemám peniaze. No zatiaľ sme so snúbenicou tu na východe, tak nám asi len ostáva čakať na leto a občas si našetriť na nejaký wellness... No som rád, že viem pravdu ;)

Na Slovensku je asi vyrazne nizsia priemerna mzda ako v CR, ktora nuti preferovat lacne alebo zadarmo. Druhy problem je katolicka cirkev, ktora tu viac ovplyvnuje ludi a zakony.

Nemyslím, si, že je to rozdielom v platoch.  Pri cca dvoch eurách za osobu tak ako spomínal Lukyno, a povedzme 10 návštevách do mesiaca (nie vždy človek môže, nie každý deň je dobré počasie, takže je možné, že aj  tých 10 návštev je veľa), sa bavíme o sume 20EUR/mesiac. Ľudí, ktorí nemajú ani na takúto sumu nie je veľa... A väčšina z nich na nudapláže nechodí, lebo nemajú peniaze ani na to, aby tam došli, bez ohľadu na to, či sa platí vstupné alebo nie...

Taktiež neviem o žiadnom prípade, kde by bol problém s nudaplážou kvôli cirkvi. Keď sme rozbiehali nudapláž v Košiciach, nikto sa ma nepýtal, čo na to hovorí pán farár - zjavne ich to netrápilo. Zato sa sústavne pýtali či tam chodia aj ženy, aký je pomer, vek, koľko ich tam práve je - ako keby som práve toto počítal... A to všetko potom dorazili tým, že oni prídu bez manželky, lebo "ona na to nie" :-D.

Dôležité je povedať aj to, že na každej nudapláži je zároveň aj pomerne veľká časť ľudí, ktorí keď sa spomenie, že sa treba na niečo zložiť, bez zaváhania vytiahne peňaženku a dajú koľko treba, ba aj niečo navyše. Ale tých pár ľudí to proste vie utiahnuť len v rozsahu nevyhnutných vecí. Aj preto pláže fungujú - ale neprekročia istú hranicu. Za ňu sa dá ísť, len ak by platil každý sumu, za ktorú by niekto nie len mohol spraviť viac, ale vydržal by aj počúvať tie blbé kecy ľudí, čo chcú všetko zadarmo... a opravoval diery v plote ;-).

Bohužiaľ, na to aby sme boli "bohatí", musíme byť aj veľkorysí. A to nám zatiaľ až tak dobre nejde :-(.

Zdravím, prešiel som pre mňa “nové” príspevky a sú ok :) Však doplním jeden môj okamžitý postreh a i môj “kameň” úrazu :( a tým sú práve spomínané bazén/sauna. Pri slove kemp sa mi automaticky vytvorí/vytvorila predstava prirodného kúpania (jazero, rieka…), iné som ani nezažil… Ostatné “umelé” výtvory (bazén, sauna, termál atď) tu spomínané nenavštevujem a ani nebudem (z určitých dôvodov).

Pekný dník

"Čo by som ti poradil?

  • Teplé obdobie - Skús miesto kempu spraviť naturistický víkend na nejakej chate či penzióne."

 

VEĹMI DOBRÝ NÁPAD !!!!

Tak to by nás zaujímalo, 3-4x do roka by sme sa zúčastnili celá rodia. Márne sme v lete prezerali ponuku  ubytovania (chaty na samote a pod.), kde by sme aj vonku mohli odložiť oblečenie.  Ak by niekto vedel o vhodnom mieste k prenájmu dajte nám prosím vedieť, aj súkromnou správou. Všetko čo sme našli nebolo kryté z okolia, a neradi by sme spôsobovali zbytočný rozruch.

Ďakujem parztn za nápad a práve ma napadlo, že by sa mohlo urobiť práve niečo také,: zorganizovať stretnutie nudistov a naturistov z celého Slovenska, aby mali možnosť sa spoznať a spolu reálne prebrať, ako zlepšiť podmienky pre náš životný štýl, tu na Slovensku, niečo ako "valné zhromaždenie" slovenských nudistov a naturistov. Peniaze by sa na to vyzberali od zúčastnených. Viem, že iné nudistické organizácie takéto zhromaždenia majú. A teraz ma zas napadlo, prečo Slovenské ASN nemá facebookovú stránku, či Youtube účet, alebo neprezentuje Slovenský nudizmus na sociálnych sieťach? Veď napríklad na X (bývalom Twitteri) môžu ľudia pridávať aj svoje nahé fotky a dokonca aj porno, tak prečo by tam nemohli byť aj nudisti? No môžu a sú, tak prečo nie nudisti zo Slovenska? A mohlo by sa to rozšíriť aj na Českú republiku a prinášať verejnosti informácie o tom, ako sa dá na Slovensku a prípadne aj v Česku žiť nudistickým životným štýlom.

Preto by som chcel vedieť, hlavne od vedenia ASN.sk, či by som mohol ja vo svojom mene prezentovať nudizmus na Slovensku, myslím tím, že robiť niečo ako reportáže z nudapláží a prezentovať nudizmus v podstate pod názvom ASN, či INF-FNI. Predstavujem si to takto, že by som založil kontá na sociálnych sieťach ako YouTube, Facebook, X (Twitter), Instagram a pod. kde by som prezentoval nudizmus na Slovensku. Môžem to urobiť aj pod vlastným menom aj spolu s mojou snúbenicou, keďže nám vôbec nevadí, že by o nás ľudia vedeli, že sme nudisti a bez problémov by sme boli aj nahí, kde by sa dalo, aby sme tým prezentovali nudizmus a naturizmus. Predstavujem si to tak, že by som založil účty na spomínaných platformách a pridával by som tam videá, či obrázky z našich nudapláží, skúsenosti z nich a rôzne nápady, ako si užiť nudizmus bezpečne aj tu na Slovensku. Najradšej by som to urobil pod záštitou ASN, alebo INF-FNI, keďže ste už známi vo svete naturizmu a nudizmu, no ak by to bol problém, tak by som to urobil bez toho, aby som vás do toho angažoval, no s vašou podporou by to bolo podľa mňa viac oficiálnejšie, ako keby som to urobil len sám za seba, no rozhodnutie je na vás ASN, mohol by som niečo také vytvoriť s vašou pomocou? 

Ahoj, mám 22, mladý chalan a s kamošmi občas ideme na nudu.. evidentne takéto akcie na Slovensku chýbajú, som z okolia PO ale zdržiavam sa na strednom Slovensku, odporúčam niečo také vytvoriť na strednom Slovensku keďže z každého kraja to ma niekto na skok.. určite budem rad ak by sa aj nudizmus prezentoval aj na sociálnych sieťach, prilákalo by to viac návštevníkov na pláže a na akcie … o veciach o ktorých sa nehovorí akoby ani neboli. Ďakujem.

Ktovie kto ma na starosť ASN.., bolo by fajn tam dať človeka ktorý bude viac aktívny a spraví aj nejaké sociálne siete, skupiny a podobne. Držím palce predovšetkým.

No veď aj mňa to napadlo, že prečo vlastne nie sú, veď nie je problém ich založiť, no zatiaľ sa mi neozvali, tak asi urobím niečo ja sám, aspoň to tak vyzerá, no možno po novom roku sa ozvú, uvidím... Inak pekne ďakujem :)

Ahoj,

budem trochu viac expresívna a občas hyperbolizovať, čo tu píšeš... Všetko v záujem toho, aby som ľahšie vyjadrila svoje pocity, takže to určite neber úplne od slova do slova... Ale trochu aj áno :-D

Píšem to z pozície dlhoročnej naturistky ktorá navštívila nudapláže v cca 10 krajinách v rámci Európy (samozrejme, vrátane slušnej časti tých na SVK).

Ako farmaceutické firmy ;-)

Najprv vymyslíš problém, ktorý neexistuje (že sa ti niečo stane na nudapláži) aby si vzápätí prišiel s bombastickým riešením (ktoré na rozdiel od nich ani nemáš ako zrealizovať). Nikomu na Slovensku sa na nudapláži nič nestalo. A z osobnej skúsenosti, občas sa nájde blbec, ktorý nechápe, kde sú hranice, a je jedno, či je to nudapláž alebo normálna pláž.

Ak tvoje  príspevky mali nejaký účinok, tak jedine taký, že odradili ľudí (a aj ženy), ktorí by prišli

Oficiálny kemp

Pokiaľ to tu nečíta niekto z Penty alebo J&T a založí to za teba, tak sa to nikam nepohne. Veľmi dobre ti radil Matus a parztn, aby si najprv skúsil niečo malé, ale mám pocit, že sa ti nezdá dostatočná "atómovka" :-D. 

V podstate to tu len spamuješ už niekoľko mesiacov. Ty sám nemáš to spraviť nevieš a nikto iný to za teba nespraví, lebo to nedáva ekonomický zmysel.

Oficiálna/bezpečná nudapláž

Ako žena ti môžem povedať, že 99% mužov, ktorí ma kedy otravovali (a je jedno kde) to robilo presne tak, aby stále mohli tvrdiť, že som len precitlivelá, prekrúcam čo povedali, mysleli to ako vtip... 

Problém je skôr ten, že ak takýto hrdina niečo povie, nájde sa ďalší idiot, ktorí sa na tom zasmeje a ešte ho posmelí, aký je frajer. Našťastie práve na nudaplážach sa to nedeje až tak často aby to bolo potrebné nejako špeciálne rozoberať.

Ale ak sa to už deje, tak sú to typický robia zbabelci a podpapučníci, vekovo cca 35-65 ktorí na pláž chodia sami, lebo "manželka na to nie" :-D. A typicky sú to úbožiaci, ktorých tam každý pozná po mene, takže pravidelní návštevníci, nie ľudia z "vonku".

Predstava, že sa muži ktorí nechali manželku doma sa budú chovať ináč, len preto, lebo je to oficiálna nudapláž je absolútne naivná. Oni nič neporušujú. To je ako debatovať s náckom, že mu výsledok 88 vyšiel náhodou ;-)

Jediné čo na nich platí je, že sa ozve pár slušných ľudí, a je jedno, či je to na nude, na normálnej pláži, v práci, škole, ... Našťastie, ak už príliš dlho korčuľujú na hranici, niekto kto sa ozve a vysvetlí mu čo a ako sa zvyčajne nájde (hlavne na tej nude :-D)

Nudizmus v zime

Ak chceš byť v zime holý, tak sa proste doma vyzleč. Ak chceš v zime hrať holý šachy s niekým iným, tak si ho pozvi domov... A ak chceš silou mocou stretnutie v saune, myslím, že tých 15/os eur na nejakú lacnejšiu saunu by si predsa len mohol nájsť. Aspoň raz za mesiac...

Opäť tu riešiš problém, ktorý neexistuje... 

Skupiny na FB či inde

Taktiež som bol v pár skupinách. Tak ako píše niekto iný, každá z nich sa časom zmenila na niečo úplne iné. Ale to je dôsledok toho, o čom som písala v časti o oficiálnych nudaplážach. Niekto sa chová ako blbec, a iné ho majú za hrdinu.

Kľudne takú to skupinu založ na sociálnej sieti podľa tvojho výberu. Pozvi tam tých správnych ľudí. A jediné čo dosiahneš bude, že budeš neustále riešiť, kto zas porušuje pravidlá (nahota na FB a mnohých iných je citlivá vec) a 99% príspevkov bude bude buď "kto má zaučí do naturizmu/kto ma zoberie na nudapláž" (lepšia možnosť) alebo foto vtáka (lebo sme naturisti, tak sa za to nehanbíme, však?).

Stačí ti pozrieť sa koľko je na ASN zoznamovacích príspevkov a koľko je napríklad skúseností z dovolenky.

Ale ak takúto skupinu chceš, proste ju založ, nazvi ju trebárs "Slovenský naturizmus". V podstate čokoľvek okrem ASN/Asociácia Slovenské Naturizmu) a pusť sa do toho. Základ je kvalitný obsah, zaujíma články, informácie ktoré inde nie sú dostupné, ... ;-)

Tvoje výsledky

Myslím, že už všetci nedočkavo čakáme, kedy prestaneš písať o tom, čo by mali urobiť iní, ale vstaneš od počítača a niečo z toho aj urobíš ty sám. A dáš nám vedieť, ako to ide, respektíve kde a kedy sa bude niečo diať... A sám uvidíš, koľko ľudí zdieľa tvoje videnie toho, čo ľudia chcú z čo nie...

Naturizmu zdar!
Lucia

Ahoj Lucia, veľmi rád sa vyjadrím k tomu, čo si mi napísala. Ja vždy píšem pravdu a nezveličujem, som len človek, ktorému sa v živote stali dosť divné veci a preto rátam s každou možnosťou, ktorá môže nastať, takže preto píšem že by sa mohlo niečo stať, ale nemyslím tým že sa to určite stane, ale len môže.

No ja problém nevymýšľam, on sa mi skutočne stal: Na nudapláži na Domaši som bol sám chlap a prišiel ďalší chlap a po čase sa ma spýtal, či nechcem fajku! To je FAKT! Povedal som nie, viete ja mám priateľku (čím som naznačoval, že nie som gay) no on mi odpovedal: Veď aj ja mám priateľku. Tak som povedal že nie, vďaka a odišiel som, samozrejme mi nič iné neurobil a nebol dotrený, no dosť ma to šokovalo a dokonca som uvažoval, že na nudapláže prestanem chodiť. No chýbali mi, takže potom som tam už chodil radšej so svojou terajšou snúbenicou, aby som tam nebol len sám, ku dvom sa niekto prihovorí iba občas a hlavne je to ďalší svedok. Toto čo som napísal sa mi NAOZAJ stalo a nič z toho som si nevymyslel! Potom ďalší rok sa nám stalo, keď sme boli so snúbenicou na pláži pri riečke Delňa v Prešove, tak som bol na pláži ja, moja snúbenica a asi 8 mužov rôzneho veku. Snažil som sa nevnímať okolitých mužov, no pripadalo mi, že každý pozerá na moju snúbenicu, aspoň občas. Samozrejme, to mohol byť len môj pocit, no necítil som sa dobre. No potom, ako sme odišli, mi snúbenica vravela, že sa tam jednému mužovi postavil, nie vraj veľa, no len trochu, no možno len zle videla, už ani ona nevie, no nikto nám nič neurobil ani nebol dotrený, no ten divní pocit z toho mi ostal, preto som tam už chodil trochu zo strachom. A aj na tej Prešovskej pláži, pri cestičke, ktorá vedie na miesto na záchod ( miesto s vreckovkami na zemi, najskôr WC) bol pohodený použitý kondóm, samozrejme neviem, či bol použitý na sex, so pochybujem, že by sa tam niekto hral s kondómom len tak zo srandy. Dokonca sme si písali s jedným párom, čo na tú Prešovskú nudapláž chodí a vraveli, že tam majú aj sex! No skrytý v kríkoch, takže ten kondóm mohol kľudne byť aj ich. A keď sme boli v Košiciach na Bukovci na nudapláži, tak sa tam stalo, že tam "zablúdili" mladí muži v plavkách a obzerali sa. Akurát, že tam ich niekto napomenul, že sú na nudapláži, tak majú ísť preč, alebo sa vyzliecť do naha, no oni, že vraj len zablúdili a že sa nechcú vyzliekať, tak ich aj ostatný poslali preč, no očividne len neprechádzali, keďže tam boli pár minút, kým sa rozprávali s tým, čo ich upozorňoval a vrátili sa cestou, akou prišli, takže pochybujem že chceli "prejsť" to by nestáli a nepozerali okolo seba. Raz som tam aj videl staršieho muža, ktorý bol nahý, no jeho správanie bolo divné: mal deku na zemi, no stál vedľa nej a obzeral sa po celej pláži. Divné bolo, že tak stál asi pol hodinu a bolo vidieť, že sa pozerá dookola na všetkých, ako keby bol nejaký ochranca a na každého dozeral. Penis mu nestál, ani nikomu nič nerobil, ani nikoho neobťažoval, no to jeho divné chovanie mi bolo naozaj nepríjemné. Raz počas zamračenej oblohy v lete a asi pri 22°C sme tiež zo snúbenicou išli na nudapláž do Košíc na Bukovec a na pláži nebol nikto, iba jeden muž v plavkách stál pri vode, no nevidel nás, inak tam nebol nikto. No neviem, čo by si urobila ty, no ja som sa radšej pobral preč. Za prvé: nebol nahý, ale v plavkách, takže sme netušili, či je vôbec nudista. Za druhé: bol tam len on a nikto iní. Neviem ako ty, no ja som nemal chuť sa so snúbenicou vyzliecť do naha pred jediným mužom v plavkách a dúfať, že tie plavky tiež zhodí, tak sme radšej odišli. Nič nám neurobil, ani nás asi nevidel, no ten pocit, ktorý som mal bol dosť nepríjemný. Samozrejme sa omnoho častejšie nič nestalo a ľudia sa správali normálne, no týchto pár zážitkov ma pred vstupom na pláž vždy napadnú a bojím sa, či ku nim teraz nepribudne ďalší. A ani nerátam to, keď moju snúbenicu osloví vždy len nejaký chlap, ktorý sa snaží byť priateľský a až príliš komunikatívny, to sa deje skoro vždy, keď sme na pláži, no zaujímavé je, že keď som na pláži len ja, nikto sa ku mne neprihovorí a ani žiadna žena sa ku nám neprihovorí, možno len asi dva krát, no iba jednu, dve vety ale muži hlavne s mojou snúbenicou debatujú aj 15 minút v kuse, no neviem, ako tebe, no mne sa to zdá veľmi divné. A toto čo som teraz písal sú reálne zážitky, ktoré nie sú vôbec zveličené.

No a ty poznáš každého, čo prišiel na nudapláž? Neviem na aké nudapláže na Slovensku chodíš, no pochybujem, že chodíš cez celé Slovensko po všetkých plážach a poznáš každého, čo tam kedy bol a osobne si sa ho pýtala, či sa mu tam stalo niečo divné, o tom skutočne pochybujem. A ja osobne som zažil, dotieravé správanie mužov na nudapláži ( hlavne voči mojej snúbenici) no nikdy sa nám nestalo, keď sme boli na plavkovej pláži, aby sa k nám niekto len tak prihovoril, ako sa to deje bežne na nudaplážach. Ok sme obaja nudistami, no nemusím sa chcieť rozprávať s hocikým, len preto, že sme očividne obaja nudisti. A viem, že ak som tam sám, tak skoro nikdy sa ku mne nikto neprihovorí ( iba veľmi zriedkavo, možno 3 krát, keď rátam aj toho z Domaše, čo nebol gay no chcel mi urobiť fajku).

No a ja nechcem nikoho odradiť, len hovorím svoje skutočné skúsenosti a pocity. Neviem, ako ty, no ja by som nechcel nikomu povedať aby sa nebál ísť na nudapláž, že je to úplne v pohode a potom, keby sa mu tam stalo niečo ako sa stalo mne, tak by mi asi nabudúce neveril. Ja nechcem klamať a preto len upozorňujem, čo sa môže stať, keďže mne sa takéto veci skutočne stali. Ja neviem ako ty, no ja keby som bol žena a muži by sa ku mne na nudapláži správali ako k mojej snúbenici ( veľmi milý, komunikatívny a s veľkým záujmom sa zo mnou rozprávať) tak by som určite prestal chodiť na nudapláž a radšej by som išiel na plavkovú pláž.

Nechcem nikoho odradiť, práve naopak, chcel by som to urobiť čo najpríjemnejšie pre všetkých, ktorý by chceli nudizmus vyskúšať a preto sa nedá len spoliehať na to, že to bude všetko v poriadku samo od seba. Veď aký je dôvod, že na nudapláže chodí málo ľudí a hlavne muži? Ja som muž a preto to viem posúdiť len z môjho pohľadu. Ja chodím na nudapláž hlavne pre to, že je mi príjemné byť nahý, opaľovať sa nahý, plávať nahý a celkovo pocit, že som nahý mi je príjemný ( no nie eroticky a sexuálne, ale ako keď ti je príjemne, keď robíš niečo, čo máš rada). Samozrejme sa mi aj páči nahé ženské telo, no ak by mi šlo len o to, tak je mnoho iných miest, kde by som sa naňho mohol pozerať. 

A ohľadom toho oficiálneho kempu: Áno, nie som bohatý dosť na to aby som niečo také urobil sám, práve preto som chcel začať v malom, no od ľudí, čo to už skúšali tiež začať som sa dozvedel, že o to bol minimálny záujem, dokonca mi jeden pán aj písal, že organizoval nudistické kúpanie niekde v Bratislave a aj pozýval ľudí osobne na nudapláži, no vravel, že prišlo omnoho menej ľudí, ako bolo na nudapláži na Zlatých pieskoch a aj tí, čo prišli prvý krát, časom prestali chodiť. Pýtal som sa ho, prečo prestali ale nevedel mi to povedať, proste prestali. No mňa by zaujímalo prečo prestali: bolo to príliš drahé, keďže na Zlatých pieskoch nemusia nič platiť? Báli sa ísť do niečoho oficiálneho, aby ich náhodou niekto nevidel, že idú na oficiálnu nudistickú akciu? Alebo chodia na Zlaté piesky, lebo sa tam môžu "stratiť v dave" alebo len prejsť okolo ako textilák a v prípade malého počtu ľudí sa tváriť, že na nudapláž ani ísť nechceli? Alebo sa im nepáčilo, to, ako to oficiálne nahé kúpanie na kúpalisku bolo zorganizované? Proste nevie mi toto nikto povedať, dokonca ani tí, čo sa to už pokúšali organizovať. Písal som si aj z pánom, čo mal ako jediný oficiálny nudistický kemp, ktorý sa volal Dobrá Lúka no a písal, že ho zmenili na textilný, hlavne kvôli uzáverám počas covidu no a aby mohli prežiť (čiže aby mali viac návštevníkov) tak prešli na textilný a už tak ostali aj po covide, lebo podľa jeho vlastných slov nechceli znova riskovať krach, ak by znova prišlo nejaké obmedzenie v budúcnosti, takže mi z toho logicky vyplýva, že ak by som urobil niečo ako on, no nemal by som zvyšné peniaze na "zlé časy", tak by som skoro určite skrachoval pri hocijakom menšom probléme + on je z Holandska a vravel, že jeho nudistický kemp navštevovali hlavne Holanďania, ktorých poznal z nudistickej komunity v Holandsku, čiže, ak by som odrátal Holandských návštevníkov tak by mi iba Slováci a možno pár Čechov nedokázalo zarobiť nato, aby som vôbec udržal takýto kemp v chode. Preto som chcel začať v malom, no musíš pochopiť, že ja som z východného Slovenska, 25 km od Prešova, bývam v mestečku Hanušovce nad Topľou, čiže, ak sa chcem dostať na najbližšiu nudapláž, ktorá je v mojom okolí tak musím ísť 22 km autom na nudapláž na Domašu na ktorú v horúcich letných dňoch príde maximálne 30 ľudí z ktorých je asi polovica roztrúsená po celom brehu Domaše, čiže je to skôr osobný nudizmus ako spoločenský. Takže vážne pochybujem, že človek, čo sa bojí byť v blízkosti iných nudistov na verejnej nudapláži by prišiel na nejakú akciu, kde by bol v jednej miestnosti s inými nudistami. Čiže, ak by som aj mal milióny eur a úplne za vlastné peniaze postavil aupark pre nudistov na východe, tak by mi tam neprišlo dokopy asi ani 50 ľudí v najlepšie dni, takže by som určite skrachoval. Dokonca aj keby som ho postavil priamo v Bratislave, tak by som sa asi neuživil a tiež by som skrachoval no a ja sa pýtam prečo vo svete môžu existovať rôzne nudistické zariadenia, ako kluby, bazény, sauny, letoviská, proste miesto, ktoré dokáže z nudizmu aj profitovať, no na Slovensku sa to nedá? Veď napríklad v Bratislave na Zlatých pieskoch v lete som videl na nudapláži možno 200 nahých ľudí, doslova človek pri človeku, no keď niekto chce urobiť nejaké oficiálne spoločné kúpanie v Bratislave ( ako ten pán o ktorom som písal vyššie), tak tam nepríde možno ani 20% tých nudistov z nudapláže, tomu proste stále nerozumiem.

Takže asi jediná možnosť, aby som mohol spraviť niečo oficiálne na Slovensku by bola, ak by som za vlastné peniaze postavil niečo pre nudistov a vstup by bol zadarmo a rátal by som s tým, že všetky náklady budem platiť ja osobne, no až taký bohatý hlupák nie som. Preto som si asi naivne myslel, že je možné vytvoriť na Slovensku niečo pre nudistov ( čo bi im najviac vyhovovalo: kúpalisko, kemp, sauna...) a možno si zarobiť za prevádzkovanie takéhoto zariadenia aspoň minimálnu mzdu. Stále viac a viac sa presviedčam, že by to bolo veľmi ťažké urobiť a ani veľký záujem by o to nebol, takže očividne nie je niečo také na Slovensku pre to lebo to nemá kto urobiť, ale preto, že o niečo také ani nie je skoro žiadny záujem.

A o tej oficiálnej bezpečnej pláži:

No pravidlá určuje prevádzkovateľ a keď ten určí, že sa napríklad k žene muži môžu ozvať, až keď ich ona sama osloví, tak by pri porušení prichádzal trest: peňažný, slovný, alebo vyhodenie z nudapláže alebo aj zákaz vstupu. Ale kto je zodpovedný na nudapláži, kde si napríklad ty a ďalší cudzí ľudia, možno len dvaja? Veď aspoň na našich východoslovenských plážach je úplne bežné, že počas menej slnečných dní sú na nudapláži iba dvaja, traja muži a nikto iní. Ako môžeš dôverovať cudzím ľuďom, že sa ťa zastanú pred niekým, kto by prekročil medze? Veď nemusíš poznať ani ich mená, tak ako by si sa mohla cítiť bezpečne, to mi proste nedáva zmysel, dúfať, že sa nájde niekto, čo ti pomôže. Samozrejme, keď je na nudapláži plno, tak to očakávať môžeš, no na našich východoslovenských plážach je dosť ľudí ( aspoň 5 osôb) len veľmi výnimočne, keďže aj v lete máme na východe dosť často zamračené a chladno. Proste na neoficiálnej pláži sú len slovné predpisy a ich porušenie trestá, len ten, čo chce a ako chce a o to ide. Ak by som mal oficiálnu pláž, ktorá patrí mne, tak kľudne môžem mať pravidlo, že návštevníci musia mať pokrývku hlavy vždy, keď sú na mojej oficiálnej pláži a ak dám pravidlo, že ak si ju niekto zloží tak ho navždy vykážem z mojej pláže, tak musí poslúchnuť. A keby to nechcel akceptovať, tak zavolám políciu a tá by určite bola na mojej strane, keďže ten človek by porušil jasne dané pravidlá o ktorých bol poučený pred vstupom, takže nechápem, o čom hovoríš, môj pozemok, moje pravidlá, veď takto to funguje pri všetkých oficiálnych miestach, ktoré sú zaevidované a štát o ich fungovaní vie a oficiálne im schválil pôsobenie v štáte. Ja sa na šťastie rozhodne nespolieham, hlavne pokiaľ ide o cudzích ľudí niekde uprostred kríkov, no každý sme očividne iný.

Nudizmus v zime:

Ja bývam u svojich rodičov v jednej malej izbe spolu zo svojou snúbenicou. Všetky ostatné miestnosti máme spoločné s mojimi rodičmi, ktorý, ako bežní Slováci majú nudizmus za niečo nevhodné a divné, preto by mi nedovolili byť nahý v ich prítomnosti a ja nerád robím niečo, čo viem že niekomu prekáža. Starám sa o svoju zťp snúbenicu, ktorá ma tak ťažký stav, že potrebuje moju asistenciu 4 hodín denne (toľko jej uznali oficiálne na úrade), no peniaze z asistencie a jej dôchodok nám vystačia len na jedlo, vodu (keďže z vodovodu nám tečie nechutná voda, ktorá mne osobne aj iným asi spôsobuje črevné problémy) a podiel na energiách spolu s mojimi rodičmi, čiže asi 62 eur každý z nás. A tie pár eur čo sa nám zvyšuje sa zvyčajne dajú na neplánované potrebné veci, ako oprava auta, aby sme mali na čom vôbec chodiť do obchodu, keďže v Hanušovciach je jedlo tak drahé, že sa nám radšej oplatí dať 8 eur na benzín tam a späť do Prešova na akciové jedlo, ako kupovať predražené veci v Hanušovciach, rôzne lieky (máme obaja zdravotné problémy), a samozrejme iné bežné veci, ktoré sú potrebné pre život, čiže v podstate sme stále na konci mesiaca na nule a ani nemôžeme myslieť na nejaký podnájom, keďže by sme naňho rozhodne nemali. Ja si tu na východe nedokážem nájsť brigádu, do ktorej by som mohol chodiť a pritom byť pripravený prísť späť k mojej snúbenici, keby ma súrne potrebovala, viem, že si poviete: Veď nevydrží bez neho? No vydrží, lenže keď jej niekto niečo povie zlé, napíše na sociálne siete jej niečo zlé (je na nich v podstate stále) tak môže (čo sa už aj stalo) chcieť spáchať samovraždu, takže sa ju doslova bojím nechať čo i len na 3 hodiny samu, keďže viem, že má veľké emočné problémy, takže pomýšľať na to dať 15 eur za saunu je pre mňa dosť veľa, no toto je samozrejme môj osobný problém, no píšem to, aby ste mali predstavu, prečo do sáun chodiť skoro nemôžem. A inak neviem odkiaľ si Lucia, no u nás v Prešovskom okrese je iba jedna sauna, o ktorej viem, že môžeš byť aj bez osušky (no budeš zrejme jediná, ako som bol ja) a tá stojí 25 eur na osobu za 3- hodinový vstup! Je to wellnes Placidus v Rusínskej novej Vsi pri Prešove ( kľudne si ju vyhľadaj na internete, ja som si tieto informácie tiež pred pár sekundami overil na ich oficiálnej stránke) a rátaj s tím, že len do Prešova z Hanušoviec musím dať na benzín 8 eur a ešte ísť až do Rusínskej by bolo ešte viac. A vlakom by som cestoval pol hodinu + cesta mapkou do Rusínskej novej Vsi a ako by mi išli vlaky a mapky tam a späť a chodiť pešo po našom škaredom východoslovenskom počasí... to radšej ostanem doma, za tú cestu a peniaze mi nestojí byť jediný nahý čudák v saune, Takže podľa mňa je ten problém existujúci, hlavne pre mňa však?

Skupiny na FB či inde:

No máš pravdu, je to tak, no prečo potom existuje Facebooková skupina INF-FNI https://www.facebook.com/profile.php?id=100068356993980 na ktorej som nevidel žiadne fotky vtákov ani zoznamovacie inzeráty, či nejaké divné príspevky? Takisto stránka Chorvátskych nudistov nevyzerá ako pre úchylákov https://www.facebook.com/nudohr/ , síce sú tam nahé ženy, no iba zozadu a nevyzerá to podľa mňa ako erotická ale nudistická nahota, no posúď sama. Alebo Český FKK Úštěk  https://www.facebook.com/groups/482739175608423/  tam to tiež vyzerá nudisticky a nie úchylne či eroticky.

Tak prečo to Slovenské stránky stále stiahne ku dnu a už tak ostanú? Asi to bude záležať od ľudí, ktorí tú stránku prevádzkujú a ktorým je asi jedno, že sa ich stránka mení na erotickú, či úchylnú. Takže asi budem musieť byť prvý, čo takú stránku založí a bude sa o ňu starať, lenže, čo keď je skutočných nudistov na Slovensku menej, ako tých úchilných? Tak potom asi budem len riešiť tých úchylov a dúfať, že kvôli nim neodíde ta hŕstka skutočných nudistov, no to zistím až keď to sám skúsim...

Moje výsledky:

No na to môžem povedať len toľko, že ešte nemám ani malú nádej, že by bol vôbec niekto, kto by chcel niečo také, ako ja :( Očividne buď ľudia chodia do zahraničia, alebo im stačia naše nudapláže, také aké sú, alebo majú iní dôvod, prečo by sa do toho nechceli angažovať. Vieš, ja som v podstate málo vzdelaný človek, automechanik s maturitou a preto neovládam zákony, neviem, ako zarobiť peniaze na takto veľký projekt ( aj kúpalisko by bolo pre mňa náročné rozbehnúť), neviem kam ísť po povolenia na takýto projekt a nemám plno kamarátov, ktorý by mi s tým radi pomohli, preto som to začal riešiť tu, či by mi s tím niekto nepomohol, chcel som byť len niečo ako lepidlo, ktoré by dokázalo spojiť ľudí s rovnakým záujmom pre nudizmus a rovnakým záujmom o vybudovanie súdržnejšej komunity nudistov Slovenska, ktorý by mali znalosti na to, aby sme to spoločne dokázali. No po mojich skúsenostiach, ktoré som doteraz nazbieral viem, že to bol len môj sen, že niečo také bude existovať tu na Slovensku s pomocou Slovenských naturistov.

Takže sa asi budem musieť zmieriť s tým, ako to je a možno aj urobím tú Facebookovú stránku pre nudistov, no keďže ja osobne nemám okrem domácej nahoty v mojej izbe žiadne iné spojenie s nudizmom, tak asi budem musieť čakať do leta, aby som tam mal aspoň niečo, čo by som mohol zverejniť o nudizme na Slovensku, no na viac nemám peniaze a očividne ani dostatočnú podporu, aby som mohol aspoň dúfať, že sa to môže podariť a že nespadnem do vašich dlhou v akých som, no uvidíme...

P.S. Pardon za dlhú odpoveď, no chcel som to napísať tak, aby dávalo zmysel, prečo robím to čo robím.

Negatívne skúsenosti

Netreba robiť z komára somára. To by si potom ako automechanik ani nemohol s čistým svedomím odporúčať ľuďom sadnúť do auta, lebo kdečo sa môže stať..

Prílišná familiárnosť

Ak sa mi niekto prihovorí a nechcem sa s ním rozprávať, robím to isté, čo robím vo vlaku. Proste poviem "Prepáčte, ale chcem si čítať/len tak rozmýšľať". Niektorí sa síce tvária, ako keby som ich urazila, ale to je ich problém, nie môj...

Nudakemp

Tak ako si sám zistil, o niečo také tu nie je záujem. Ale ak si ochotný zmenšiť svoje sny, stále sa môžeš pokúsiť spraviť tú chatu kdesi na samote. A uvidíš ako to dopadne - pri najhoršom ju zaplatíš sám... :-(.

Oficiálna vs neoficiálna pláž

Česi sú podnikavejší, zvyknutí za veci platiť, majú kopu drobných rybníkov, nie sú zo všetkého vystrašené ako Slováci, ... to čo funguje tam, tu nebude. A ak nemáš dosť ľudí v teplé dni, tak sa ti proste nezaplatí ani ten jeden človek, čo tam bude 20 dní v mesiaci pozerať na prázdnu pláž, lebo je zima/prší/... 

Proste samotná pláž bez ďalších služieb (jedlo, nápoje, ubytovanie,...) je ekonomická samovražda. Skôr si viem predstaviť, že nejaké stredisko vyčlení časť pláže pre nudistov. A oni to spravia, ak to bude dávať ekonomický zmysel...

Nudizmus v zime

Tvoje ekonomickej situácie mi je ľúto a prajem ti, aby sa raz zlepšila. Ale pravda je taká, že ak nemáš peniaze, niektoré veci proste mať nebudeš. Tak ako ja nebudem mať dovolenku v luxusnom nuda rezorte v Karibiku. Sauna je luxus, nie právo. 

Osobne mám pocit, že takmer žiadna sauna na SVK nemá s nahotou problém. Samozrejme, chce to trochu ohľaduplnosti ak je sauna v Akvaparku či na mieste, lebo tam nie vždy každý vie čo a ako. Proste mimo sauny aspoň predstierať snahu niečo tou plachtou zakryť (ale v saune, sprche či ochladzovacom bazéne ju rozhodne nemusíš mať)

Wellness 16EUR/2hod Prešov - https://aquaparkpresov.sk/index.php/nase-sluzby/cennik/ (nepoznám to, len to čo dal Google)

Skupiny na FB

Prvý dva príklady sú FB Page, nie skupina, takže tam nevie pridať obsah nikto. Posledná je FB skupina, ale tam to strážia prevádzkovatelia FKK kempu, ktorým na to záleží a sú ochotný tomu dať energiu + majú obsah ktorý ostatné príspevky usmerňuje.

Ale kľudne nejakú založ, daj ľuďom o nej vedieť (aj tu na ASN), staraj sa o ňu, možno to bude úspech... A hlavne is premysli, čo tam vlastne budeš publikovať ty (Ak to bude page) alebo aký obsah čakáš od užívateľov (ak to bude skupina).

Prajem Ti všetko najlepšie do nového roka!
Lucia

Ďakujem ti za logické odôvodnenia. Vieš, zo začiatku som nevedel, ako je to z nudizmom na Slovensku, no už som získal dosť skúseností na to, aby som vedel, že to čo hovoríš je pravda. Proste človek potrebuje hlavne šťastie, aby sa mu mohlo niečo podariť, niekedy na to nestačí ani snaha, či peniaze. A ako som písal, stali sa mi v živote fakt divné a nelogické veci, takže som asi príliš opatrný, no vždy keď som nebol opatrný, tak sa mi niečo nepodarilo, proste som smoliar :( preto vždy keď idem niekam autom viem, že sa mi môže niečo stať, takže s tým rátam a snažím sa urobiť všetko pre to, aby sa mi nič nestalo, proste neriskujem, skoro nikdy sa mi to nevyplatilo. To sa týka aj sáun, pretože sa bojím, ako by ľudia reagovali, keby som tam bol len ja nahý, no to už je tiež len môj strach, ktorý môžem prekonať. Takže asi by bolo najvýhodnejšie, ak by som sa zameral na Česko, keďže tam je toho očividne viac ako tu na Slovensku a aj ich nudizmus je mi bližší, keďže mne ani mojej snúbenici Slovenské pláže veľmi nevyhovujú, no to je náš osobný názor, fandím a držím palce každému, čo sa o nejakú Slovenskú nudapláž stará. Začínam niečo riešiť priamo z INF-FNI a mám aj nejaké ďalšie možnosti zárobku, tak uvidím, či sa niečo z toho podarí, ak áno, určite sa budem ďalej snažiť prezentovať naturizmus aj nudizmus a jeho pravú tvár, keďže je to filozofia, podľa ktorej chcem žiť... no aspoň sa o to snažiť.

Takže ešte raz ti Ďakujem za odpoveď a aj tebe všetko dobré v novom roku ;)

Ahojte všetci,

Rád by som sa aj ja pridal svoj názor a pár postrehov.
Vytvoriť oficiálny kemp pre nudistov nie je zlý nápad, rozšírilo by to možnosti ako tráviť čas bez odevu v prírode.
Reálne keď to zhodnotím, tak si myslím, že na Slovensku takéto samostatné zariadenie nemá šancu ekonomicky prežiť. Veľmi dobre to zhodnotil vo svojom príspevku „Ihličnan“. Bolo by veľmi náročné navrhnúť program / služby takéhoto zariadenia aby to prilákalo čo najviac ľudí relatívne v krátkom teplom období.
Keď raz má niečo takéto vzniknúť u nás, tak je to beh na veľmi dlhú trať.

Ak chceme reálne pomôcť a povýšiť naturizmus na Slovensku, tak je potrebné začať od seba. Starať sa o pláže, mať ich bezpečné a čisté. Zas sa odkážem na príspevky iných, dobre to vystihol Bager a Matúš. Vec, ktorá by mala byť prvoradá je budovanie naturistickej komunity ako takej. Baviť sa s ľuďmi na plážach napriamo a zároveň s rozumnou mierou, aby sme nerušili. Nemusíme byť kamaráti na život a na smrť, ale zdravá komunita ma schopnosť samočistenia od indivíduí a úchylov.

Lukyno pozeral som sa na tvoje video z Domaše, veľmi ma prekvapil tvoj negatívny pohľad na tu „pláž“ a hodnotenie takto „vyzerajú pláže na východnom Slovensku“. Mnoho pláži napr. aj v chorvátsku sú na tom podobne. Nič moc miesta na ležanie, vstup do vody na prd, bez záchodov a označené na skale vyblednutým nápisom FKK (neporovnávam kvalitu vody samozrejme). Pláž na Domaši má, ale tú veľkú výhodu oproti chorvátskej, že si ju môžeš upraviť tak aby ste sa tam so snúbenicou cítili dobre a môžete ju využívať celé leto a nie len 7 dní počas dovolenky. Povieš si jasné investovať do cudzieho, ale nie je to tak. Niekedy stačí len pozbierať odpad, naplavené drevá medzi kameňmi a prípadne s hlinou z lesa vyrovnať najväčšie nerovnosti, vytvoriť bezpečný vstup do vody a pod. Stavil by som sa, že keby ťa niekto z pravidelných návštevníkov pritom pristihol, tak maximálne čo by spravil, tak by sa pridal a pomohol ti. Toto je spôsob ako budovať alebo utužovať komunitu na vašej pláži a zároveň posunúť pláž na iný level. Netreba byť naivný, že zrazu budú všetci ťahať za jeden povraz, ale keď sa nájde na začiatok aspoň jeden, tak je to výhra.

Tým sa vraciam späť k svojej prvej myšlienke ak chceme niečo dosiahnuť, tak je potrebné začať od seba a pomaly malými krokmi budovať a utužovať náturistickú komunitu. Môžeme mať super rezorty a kempy, ale keď nebudú normálni slušní naturisti, tak by ich ľahko mohol postihnúť osud ako stránky a skupiny na FB.
Prajem všetkým pekný deň

Tom

Ďakujem Tom, to čo vravíš má logiku, samozrejme najprv treba komunitu a až potom miesto pre komunitu. Ja som len zisťoval záujem a názory ľudí a už si viem urobiť o Slovenskom naturizme predstavu, čiže vás všetkých chápem, čo píšete. To ohľadom úpravy Domaše sa už aj deje. Video som natáčal keď bola voda ešte veľmi vysoko, zvyčajne o dosť cez leto klesá a vtedy sa odhalí kamienková rovná pláž, na ktorej niekto už robí poriadok, no to je ten problém: v lete to poupratujem, urobím pekný vstup do vody, vyrovnám nerovnosti, no keď príde zima, hladina sa dvihne v podstate až ku lesu a všetka práca je pod vodou a v lete môžem začať odznova. No samozrejme sa to dá, aj tak ako to je si to človek môže naplno užiť, no ja som rád v lepšom "pohodlí". Ja viem, že takéto pláže existujú aj inde vo svete, aj v Chorvátsku, no som si istý, že tam existujú aj plnohodnotné nudistické pláže, no tie u nás už nie sú. Ak by som šiel do Chorvátska za nudizmom, tak by som určite šiel nie na čistinku pri vode s nápisom FKK, ale do rezortu, či zariadenia pre nudistov a to je ten môj osobný problém: na Slovensku nič také neexistuje. Ja nevravím že to je pre každého zlé, samozrejme to plno ľuďom takto vyhovuje, keďže to takto už roky na Slovensku funguje, no ja som chcel niečo viac, no zatiaľ to vyzerá, že na Slovensku by to bolo až príliš zložité... no možností je stále dosť.

Prepáčte, že zasahujem, ale keď som náhodou našiel túto stránku na internete a znova som si prečítal všetky správy, chcem vyjadriť svoj názor zvonku. Na Slovensku v podstate s nudizmom nie je problém, tri letá po sebe relaxujem nahý na rôznych miestach v okruhu 100-150 km od Košíc, je veľa miest skrytých pred zvedavcami. Nie raz som sa stretol s inými nudistami/naturistami, bez problémov zdieľal miesto na pláži a komunikoval. Cigáni prišli, ale vidiac tú nahotu rýchlo odišli a hľadali iné miesto. Chcem tým povedať, že ak si chcete oddýchnuť, vezmite si to a relaxujte, nevenujte pozornosť ostatným. Bol som na Bukovci, je to +/- organizovaná pláž, za dobrého počasia je tu veľa nudistov/naturistov, bez problémov. O chorvátskych plážach vám môžem povedať veľa, bol som takmer na všetkých. Existujú organizované, sú „divoké“, každá pláž má svoje výhody a nevýhody. Na Nový rok sme išli do Senets, do vodného parku. Nie je to veľmi pôsobivé, ale je to zážitok)) Záver je preto jednoduchý – v lete nie je problém nájsť miesto na relax nahý. V zime - áno, chcem zahnať nudu, nestačí, bolo by fajn, keby aj iné akvaparky (v Poprade, Prešove, Šírave a pod.) ponúkali nudistické večery aspoň raz alebo dvakrát do mesiaca.Možno to stojí za to navrhnúť správe vodných parkov, možno ich to bude zaujímať?) Ak ste taký aktívny, možno sa tejto záležitosti ujmete? Ospravedlňujem sa, ak som niečo nenapísal jasne, neviem dobre po slovensky, učím sa to, ale zatiaľ používam Google prekladač.

Nedá mi nereagovať. S manželkou objavujeme naturizmus už pár rokov. Skôr vyhľadávame oficiálne pláže, ktoré na Slovensku a hlavne na východe veľmi chýbajú. Rovnako je problém spoznať slušných naturistov / ideálne rodiny s deťmi. Rád by som pomohol s budovaním ...

Pridať nový komentár

  • Komentár prihláseného užívateľa sa zobrazí okamžite.
  • Komentár neprihláseného užívateľa sa zobrazí až po schválení (zvyčajne do niekoľkých hodín).